Novartis, OPHTHA Lab Renovation

  • Project Type:Office and Laboratory Renovation
  • Owner:Novartis Institutes for BioMedical Research Location:
  • Location:Cambridge, Massachusetts
  • Architect:Kling Stubbins
  • Engineer:BR+A Engineers, Inc.
  • Project Dates:Fall 2013

This challenging 6,000 sq. ft. preconstruction and lab renovation project required DCBA to perform construction in an occupied, multi-tenant, operational space. The project was completed in two phases in order to accommodate a new Novartis research group, which had relocated from Texas and needed a laboratory space that met its specific research needs. DCBA’s preconstruction services included field visits with the Novartis project team to evaluate existing conditions as well as multiple budget studies to establish the project’s scope and financial goals. While phase one of the project was underway, scientists continued to use the phase two lab space. Once the phase two area was ready, researchers were moved, with minimal interruption to their experiments and work, to the new space before phase two work began. The scope included mechanical infrastructure upgrades, casework modifications, and the installation of new laboratory equipment, including fume hoods, biosafety cabinets, and incubators. DCBA collaborated with the Design Team and the end users to ensure that all infrastructures provided were compatible with new equipment. DCBA also provided architectural finishes such as flooring, ceiling, paint, and specialties. All shutdowns and tie-ins were closely coordinated with Novartis, the owner, and occupants/scientists.