Harvard University, Cohen Laboratory Expansion Project, Chemistry Building

  • Project Type:Office and Laboratory Renovations
  • Owner:Harvard University
  • Location:Cambridge, Massachusetts
  • Architect:Ellenzweig Architects
  • Engineer:BR+A
  • Project Dates:January ‐ September 2014

This 6,800 sq. ft. laboratory renovation was completed in multiple phases in order to make more room for building occupants and research. Once the Phase One spaces were completed, occupants were relocated from the existing labs into their new lab spaces. This approach ensured that Cohen Group scientists were able to continue their important research with minimal impact. DCBA regularly informed occupants about daily activities and the construction schedule. Laboratory upgrades included new mechanical, electrical, and plumbing infrastructure to support new equipment needs and layouts. Architectural upgrades involved installing flooring and partitions and painting. DCBA coordinated all shutdowns throughout the project with facilities and the adjacent scientific groups to prevent any impacts to ongoing activities.